چه قابلمه ایی بخریم، حتما برای شما هم پیش آمده، قصد خرید قابلمه دارید ولی نمیدانید کدام جنس قابلمه را بخرید و بین انتخاب انواع آنها دچار تردید شده اید، برای انتخاب دقیق تر با دلفین همراه شوید.
قابلمه استیل محاسن و معایب
چرا قابلمه استیل را انتخاب کنیم؟ قابلمه استیل ضد زنگ باغذاهای اسیدی وقلیایی واکنش نمی دهد.این جنس قابلمه ها برای پخت هرنوع غذایی قابل استفاده اند و روی رنگ وطعم غذا اثر نمی کنند. از قابلیت شستشو در ماشین ظرفشویی برخوردارند.اما شستشوی دستی برای حفظ درخشندگی این جنس قابلمه بهتر است. درون فر هم قابل استفاده اند.استیل در برابر زنگ وخوردگی جنس مقاومی است. در برابر خش و غٌر شدگی هم همینطور.
قابلمه استیل چه معایبی دارد؟ قابلمه های استیل بیشتر برای پخت غذاهای آب دار مناسب اند. مگر اینکه کفی ضخیم وچند لایه داشته باشند، که زود ته نگیرند. سطح ظروف استیل با وجود مقاومت بالا ممکن است به مرور بر اثر استفاده و نگهداری نادرست (حرارت خیلی زیاد، استفاده از کفگیر و ملاقه فلزی ، شستشو با اسکاچ زبر و شوینده های ساینده)صدمه ببیند. در این صورت احتمال دارد نیکل موجود در ترکیبات استیل به غذا راه پیدا کند. قابل توجه کسانی که آلرژی شدید یا حساسیت به نیکل دارند، اگر چنین مشکلی دارید قابلمه های چدن یا تماما سرامیک برایتان مفیدتر است.
قابلمه مسی محاسن و معایب
چرا قابلمه مسی بخریم؟ رسانندگی گرمایی مس حرف ندارد.ظروف پخت وپز مسی نسبت به تغییرات دما خیلی سریع واکنش نشان می دهندو درجه حرارتشان با کم یا زیاد کردن شعله زود هماهنگ می شود.این قابلیت به توزیع یکنواخت تر گرما و پخت بهتر هم کمک میکند.چون مس رسانندگی گرمایی بالایی دارد،نیازی نیست برای داغ شدن ظرف تان قبل از شروع آشپزی معطل شوید.ظروف مسی در صورت نگهداری مناسب دوام خوبی خواهند داشت.اما اگر سراغ ظروف پخت وپز مسی رفتید ، پیشنهاد می کنیم نوع ضخیم شان را بخرید.
قابلمه های مسی چه معایبی دارند؟ مس جزو فلزات واکنش پذیر است و روی طعم و رنگ غذا اثر می کند.به همین دلیل ظروف پخت و پز مسی را با لایه ای از قلع یا استیل ضد زنگ روکش می کنند تا مواد غذایی به طور مستقیم در تماس با مس نباشند.منتها روکش قلع به مرور از بین می رود بنابراین ظروف مسی باید هر چند وقت یک بار مجددا قلع اندود شوند.این در حالی است که روکش استیل دوام بیشتری دارد. اما قیمت راهم بالا می برد. البته استیل اندکی از رسانندگی گرمایی مس می کاهد.تماس مستقیم مس با اسیدی جات سبب نشت این ماده معدنی به مواد غذایی می شود.اگرچه مقداری مس برای نیاز روزانه بدن لازم است،اما اگر دریافت مس از نیاز بدن مان بیشتر باشد، مس اضافی در طولانی مدت در کبد رسوب می کند واختلالاتی در برخی کارکرد های بدن بروز خواهد کرد.روکش خش برداشته و ساییده شده هم قابل قبول نیست . از این رو به دلیل احتمال ورود بیش از حد مس به غذا باید در استفاده از ظروف مسی محتاط بود.
قابلمه سرامیکی محاسن و معایب
چرا قابلمه سرامیکی بخریم؟ ظروف پخت وپز سرامیکی از ظاهر خوبی برخوردارند.سرامیک خیلی آهسته گرم می شود ودر نتیجه برای آرام پزی جنس مناسبی است.سرامیک جزو سطوح غیر واکنشی است و بنابراین با مواد غذایی اسیدی یا قلیایی واکنش نمی دهد.دقت کنید که ظروف دارای پوشش سرامیک با ظروف تماما سرامیکی فرق دارند.ظروف دارای پوشش سرامیک تنها بالایه ای از سرامیک پوشش داده شده اند.در حالی که بدنه شان در اصل از جنس فلزاتی نظیر آلومینیم یا استیل است.اما ظروف تماما سرامیکی به کل از سرامیک ساخته شده اند ودر صورتی که با کیفیت باشند، احتمال خش برداشتن و پوسته شدن لعاب شان کمتر است.
قابلمه های سرامیکی چه معایبی دارند؟ شکننده اند.چندان ارزان نیستند.ظروف پخت وپز سرامیکی چنانچه با مواد حاوی فلزات سنگین یا پوشش های شیمیایی سمی لعاب داده شده باشند ، برای سلامتی مضرند.تولید کننده ممکن است از لعاب حاوی کادمیوم یا سرب استفاده کرده باشد.اما در انواع با کیفیت از مواد مطمئن تری استفاده می شود.خود روند تولید هم مهم است .چنانچه ظروف سرامیکی در کوره به اندازه و تحت دمای کافی پخت نشوند، در صورت وجود لعاب سربی خطر نشت سرب محتمل است.
قابلمه آلومینیوم محاسن و معایب
چرا قابلمه آلومینیوم بخریم؟ آلومینیوم رسانندگی گرمایی فوق العاده بالایی دارد. اما باز هم مس در رسانندگی گرمایی از آلو مینیوم سر تر است.آلومینیوم جنس نسبتا سبکی برای ساخت ظروف پخت وپز و جنس قابلمه است.ظروف پخت وپز آلومینیومی درون فر هم قابل استفاده اند. البته به شرط داشتن دسته نسوز.
قابلمه های آلومینیومی چه معایبی دارند؟ آلومینیوم خام فلز شدیدا نرم و واکنش پذیری است و با مواد غذایی اسیدی ، قلیایی و سولفوری واکنش می دهد.اگر در آلومینیوم خام غذا بپزید، موادغذایی بدلیل واکنش پذیری آلومینیوم تغییر رنگ می دهندو طعم تلخی پیدا می کنند.از این رو ظروف پخت و پز آلومینیومی را طی تولید اصطلاحا آنودایز می کنندتا دیگر واکنش پذیر نباشند.آلومینیوم طی فرآیند آنودایزیشن در محلولی اسیدی وتحت جریان الکتریکی قرار می گیرد. در نتیجه این فرآیند پوششی محافظ روی سطح آلومینیوم بوجود می آید که مقاومت ظروف آلومینیومی را بالا می برد. ظروف پخت و پز آلومینیومی آنودایز شده معمولا روی اجاق های القایی قابل استفاده نیستند. مگر اینکه بدنه استیل داشته باشند.این جنس قابلمه ها قابل شستشو در ماشین ظرفشویی نیستند وباید دستی شسته شوند.در صورت استفاده از کف گیر و ملاقه فلزی خش می افتند و محتوای فلزی ظرف به درون مواد غذایی راه پیدا می کند که اتفاق خوبی برای سلامتی نیست.به همین دلیل برخی کارشناسان تغذیه استفاده از این جنس ظروف را بدلیل احتمال ورود آلومینیوم به غذا چندان توصیه نمی کنند.
قابلمه تفلون معایب و محاسن
چرا قابلمه تفلون بخریم؟ ظروف پخت و پز نچسب برای آشپزی با روغن کم بسیار مناسب اند. برخی برندها ادعا می کنند که این ظروف حتی بدون قطره ای روغن هم قابل استفاده اند.اما برای افزایش طول عمر ظروف نچسب بهتر است که حداقل با اندکی روغن چرب شوند.به راحتی تمیز می شوندو اما نباید از سطوح زبر و مواد شوینده ساینده برای تمیز کردنشان استفاده کنید. از آنجا که چسبنده نیستند،اصلا نیازی هم به شستشوی سخت نیست.برخی ظروف نچسب درون فر هم قابل استفاده اند.اما باید حداکثر دمای قابل تحمل شان را روی جعبه محصول چک کنید.
قابلمه های تفلون چه معایبی دارند؟ پوشش نچسب این ظروف به مرور خش برمیدارد و پوسته پوسته می شود. بنابراین در ظروف نچسب به هیچ وجه از کفگیر وملاقه فلزی استفاده نکنید.این جنس قابلمه یا تابه برای آشپزی با حرارت بالامناسب نیست.ظروف نچسب با پوشش تفلون تحت دمای خیلی زیاد از خودشان ذرات وگازهای سمی آزاد می کنند.در مورد ظروف نچسب با پوشش سرامیکی هم باید دقت داشته باشید که دمای خیلی زیاد می تواند خاصیت نچسب بودنشان را از بین ببرد.ظروف نچسب عمر نسبتا کوتاهی دارند.البته به کیفیت مواد اولیه ونحوه نگهداری هم بستگی دارد.
قابلمه گرانیتی معایب و محاسن
چرا قابلمه گرانیتی بخریم؟ جزو سطوح غیر واکنشی محسوب می شوندودر نتیجه برای پخت طیف گسترده تری از مواد غذایی کاربرد دارند.از ظروف پخت وپز چدنی سبک ترند.به راحتی تمیز می شوند.
قابلمه گرانیتی چه معایبی دارند؟ پوشش ظروف گرانیتی در مواردی ممکن است حاوی فلزات سنگین باشد.بنابراین ترجیحااز برندهای معتبر خرید کنید.کیفیت مواد اولیه نقش بسزایی در سلامت ظروف پخت وپز دارد.در استفاده از این ظروف باید مواظب بود که خط وخش نیفتندو لعاب شان ساییده نشود.معمولا به عنوان ظروف نچسب تبلیغ می شوند.اما گاهی از این بابت عملکرد چندان رضایت بخشی ندارند.این جنس ظروف،خصوصا در تماس با مواد غذایی اسیدی،مقداری نشت آهن خواهند داشت. بنابراین شاید در برخی افراد موجب شوند که بیش از نیاز روزانه بدنشان آهن دریافت کنند.مبتلایان به هموکروماتوز چون جذب آهن بدنشان زیاد است باید در خصوص استفاده از ظروف چدنی محتاط تر باشند.
قابلمه رویی معایب و محاسن
چرا قابلمه رویی بخریم؟ یکی از مهمترین مزیت های ظرف روحی سبک بودن است.به جهت پر کاربرد بودن قابلمه ها، وزن کم باعث سرعت بخشیدن به کارها شده و خانم های خانه داربا مشکلات کمتری برای جابه جایی این ظروف مواجه هستند.مورد دیگری که آن نیز مزیت این ظروف محسوب می شوند پخش کردن حرارت بصورت یکنواخت است.
قابلمه رویی چه معایبی دارد؟ یکی از بدترین وخطرناک ترین عیب هایی که می توان برای ظرف های رویی بیان کرد، واکنش نشان دادن آلومینیوم موجود در بافت ظرف با مواد غذایی است که داخل قابلمه ریخته می شود.ورود این عنصر به بدن باعث ایجاد بیماریهایی مانند یبوست ، آلزایمر،پوکی استخوان بی نظمی های گوارشی وغیره می شود.ایجاد مشکل در هنگام راه رفتن، کم خونی وحتی غش کردن از دیگر مخاطرات وعوارض پخت وپز با ظروف روحی است.اگر آب را در این نوع ظرف بریزید و بگذارید به جوش بیاید ، دیواره های ظرف به سرعت سیاه می شوند تمیز کردن ظرف های روحی سیاه نیز با دردسرهای خاص خود همراه است.مواد غذایی ترش ،شور ویا موادی که اسیدی هستند را نمی توان در این ظرف ها نگهداری کرد.این ظرف ها مناسب خیس کردن برنج نیستند،زیرا آلومینیوم در مقابل نمک هیچ گونه مقاومتی از خود نشان نداده و به سرعت با آن ترکیب می شود.
قابلمه چدن معایب و محاسن
چرا قابلمه چدن بخریم؟چدن جنس فوق العاده با دوامی است.ظروف پخت وپز چدنی، اگرچه دیر داغ می شونداما از لحاظ حفظ گرما محشرند ومی توانند غذا را پس از پایان پخت تا مدت طولانی تری گرم نگه دارند. روی حرارت خیلی زیاد هم قابل استفاده اند.اگر خوب سیزنینگ شان کنید ،تقریبا نچسب می شوند.سیزنینگ به این معنی است که سطح داخلی ظرف باید روغن کاری ودر دمای بالا حرارت داده شود.
قابلمه چدن چه معایبی دارد؟ چدن بدون لعاب با غذاهای اسیدی وقلیایی واکنش نشان می دهد و می تواند طعم ورنگ غذا را تغییر دهد.نگهداری این ظروف زحمت نسبتا زیادی دارد.هراز چند گاهی نیاز به سیزنینگ دارند تا هم تقریبا نچسب شوند وهم زنگ نزنند.برای شستشو در ماشین ظرفشویی مناسب نیستند.در شستشوی دستی نیز باید دقت داشته باشیدکه استفاده از اسکاچ زبر وشوینده های قوی سیزنینگ شان را از بین می برد. درضمن پس از هر بار شستشو باید کاملا خشک شوند وگرنه زنگ می زنند.
اگر با ظروف چدنی در پخت و پز آشنایی داشته باشید، احتمالاً میدانید که این نوع ظروف، حرارت را در خود حفظ میکنند، این ویژگی ظروف چدن را هیچکدام از انواع ظروف دیگر ندارند. ظروف چدنی با تمام مزایای خود، یک جنبه منفی هم دارند و آن اینکه شما برای اینکه سطح صاف و صیقلی آن را حفظ کنید، باید قبل از اولین مصرف، سطح داخلی نچسب آنها را چرب کنید، پس از شستن با مایع ظرفشویی، این لایه از بین خواهد رفت. همانطور که میدانید، ظروف چدنی را باید پس از هر بار استفاده چرب کرد و در کابینت قرار داد تا سطح نچسب آن حفظ شود و این کاری است که همیشه باید انجام داد، اما ظروف چدنی لعابدار نیازی به این کار ندارد.
برویم سراغ ظروف چدنی لعابدار؛ این ظروف چدنی در واقع با لایه یا روکشی از لعاب پوشیده شدهاند. این نوع ظروف در انواع و اشکال و رنگهای مختلف وجود دارند، از ظروف مخصوص فر گرفته تا تابههای سرخ کردن و حتی تابههای مخصوص لازانیا.
روکش لعابی، باعث میشود که سطح ظرف چدنی بهصورت نچسب حفظ شود و نیازی به چرب کردن نداشته باشد. از این نوع ظروف نیز مانند ظروف چدنی میتوانید برای انجام کارهایی همچون رُستکردن، تفت دادن، سرخ کردن و جوشاندن مایعات استفاده کرد، با این تفاوت که پس از اتمام کار، میتوانید آنها را در سینک ظرفشویی قرار دهید و با مایع ظرفشویی بشویید. هرچند ظروف چدنی لعابدار نسبت به نوع معمولی کمی گرانقیمتتر هستند، اما به لحاظ برخورداری از ویژگیها و مزایایی که دارند، تجهیز آشپزخانه به تعدادی از این ظروف به ارزش آشپزخانه اضافه میکند. در ادامه به انواع مختلف ظروف چدنی لعابدار و کاربردهای آنها اشاره میکنیم.
رستر
از این ظرف بهعنوان قالبی یا تابه برای رُست کردن و حتی تهیه لازانیا استفاده میشود. شاید با خودتان فکر کنید که برای رُست کردن، نیازی به داشتن ظروف چدنی لعابدار نیست، اما به شما نشان میدهیم که نتیجه کار با استفاده از نوع لعابدار متفاوت خواهد بود. در واقع، از آنجایی که این نوع ظروف، حرارت را بهخوبی نگه میدارند، یک رویه طلایی و جذاب به غذای شما میدهد. علاوه بر اینها، این نوع ظروف دارای ویژگی نچسب هستند که این ویژگی در تهیه خوراكهاي رُستشده، اهمیت بالایی دارد.
قابلمه گرد مخصوص پخت روی اجاق
اصالت این نوع قابلمه به فرانسه برمیگردد و تولید آن الهام گرفته از سبک آشپزی فرانسویهاست که پخت غذا را با تمرکز بر یک قابلمه انجام میدادند. برای پخت و پز خوراكهايي همچون انواع خورش، میتوان از این قابلمه استفاده کرد. بافت داخلی این قابلمه از لعاب است، از اینرو کمک میکند تا عصاره خوراكها در حین پخت حفظ شود و در طعم نهایی غذا تاثیر بگذارد.
تابه گریل
این تابه برای افرادی که از روش گریل کردن در پخت و پز در طول سال زیاد استفاده میکنند، بسیار مناسب است. این تابه گرما و حرارت را بهخوبی حفظ میکند و رگه گریل را بهخوبی روی غذاهای پروتئینی و سبزیجات میاندازد. علاوه بر این، اگر از مواد پُر سُس در تهیه غذا استفاده میکنید باید گفت که لک و سس، بهراحتی از این ظروف پاک میشود.
تابه مخصوص سرخ کردن
پس از کار با این تابه، متوجه تفاوتهای آن با تابه چدنی معمولی میشوید، این تفاوت را ابتدا از شنیدن صدای جلز و ولز هنگام سرخ کردن در مییابید. به لحاظ اینکه حرارت را بهطور یکدست در تمام سطح ظرف پخش میکند، برای سرخ کردن سبزیجات و مواد پروتئین و حتی سرخ کردن تخممرغ هم گزینه بسیار مناسبي است.