اگر به خلیج زیبای فارس علاقهمند هستید، میتوان گفت بندر لافت یکی از مکانهایی است که باید حتما از آن دیدن کنید، زیرا علاوه بر آب و هوا و محیط زیست خوب این منطقه، فرهنگ مردم روستای لافت نیز بسیار جالب است. روستای لافت از نظر معماری و تاریخی جالب توجه است و بسیاری از گردشگران مشتاق بازدید ار این روستا هستند. قشم بزرگترین جزیره ایران و خلیج فارس است، جاذبههای گردشگری زیادی دارد و گردشگران زیادی را به خود جذب میکند. روستای لافت قشم یکی از زیباترین نقاط قشم است که در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است. اگر قصد سفر به این روستای زیبا را دارید تا پایان مقاله با دلفین همراه شوید.
آشنایی با ساکنین بومیلافت
ساکنین بومی روستای لافت، وجود مسیر دریایی و تسهیل ارتباط رودخانهها، دسترسی به آب شیرین و بادهای موسمی از جمله عواملی هستند که شرایط لازم را برای ساکنین روستای لافت و شکلگیری این استقرار فراهم کردهاند. ورود به این روستا مانند ورود به دنیایی دیگر است که با جاذبههای طبیعی و تاریخی مختلف پذیرای شما است و طی سفر به لافت، لحظات شادی را در آنجا تجربه خواهید کرد.
مذهب بومیان لافت
دین بومیان روستای لافت اسلام است و ساکنین روستای لافت قشم با شنیدن صدای اذان دست از کار میکشند و به نماز جماعت و عبادت خود میپردازند. لازم به ذکر است که در روستای لافت قشم هیچگونه مسجدی برای استفاده زنان وجود ندارد و زنان فقط در روزهای تعطیل میتوانند به مسجد بروند. مردم این روستا بسیار مذهبی هستند و از مذهب اهل سنت پیروی میکنند.
نژاد و اصالت مردم بندر لافت
قدمت روستای لافت قشم به صورت دقیق مشخص نشده است. برخی اعتقاد دارند که از ۳۰۰۰ سال پیش تاکنون این روستا محل سکونت مردم بوده است. اما با توجه به قدمت آثار تاریخی این روستا میتوان گفت که سکونت در این روستا بیشتر از 1000 سال قدمت دارد و از روستاهای باستانی کشور ما محسوب میشود. روستای لافت در قشم از ارزش و اعتبار تاریخی بالایی برخوردار است و سند هویت و اصالت تاریخی ساکنان منطقه محسوب میشود. شکلگیری روستای لافت به هزار سال قبل از میلاد برمیگردد. این روستا اولین جایی بود که بومیان جزیره قشم در آن ساکن شدند. از آنجایی که این روستا در گذشته مرکز جزیره قشم بوده است، این جزیره در زمانهای قدیم به جزیره لافت نیز معروف بوده است. طبق آمار سرشماری سال 1395، جمعیت لافت ۴۶۶۸ نفر است.
زبان و گویش مردم لافت
گویش مردم بومی این روستا به مردم بومی قشم نزدیک است و زبانشان شبیه به فارسی بندری است. استفاده از برخی از کلمات انگلیسی در زبان و گویش مردم لافت رایج است. بهطوریکه افراد مسنتر از کلمه گلس انگلیسی به جای لیوان و از کلمه انگلیسی چاکلت به جای شکلات استفاده میکنند که احتمالاً ریشه در تاریخ استعماری روستای لافت در قشم دارد. نام فرزندان مردم در روستای لافت در گذشته معمولاً به زبان عربی با نام و نام خانوادگی پدر بوده است، اما امروزه ساکنین روستای لافت قشم با زیر پا گذاشتن قوانین گذشته، بیشتر به نامهای فارسی تمایل دارند. اکثر افراد مسن روستا به دلیل رفتوآمد مداوم به کشورهای دیگر در زمانهای گذشته، به زبانهای عربی، انگلیسی، سواحلی، هندی و غیره مسلط هستند.
پوشش مردم روستای لافت
پوشش زنان روستای لافت بهطور معمول لباس سنتی است زنان روسری لیو یا عری و برقع میپوشند. جالب است بدانید که دختران در روستای لافت، قبل از ازدواج نیازی به رعایت حجاب ندارند و معمولاً بعد از ازدواج از برقع استفاده میکنند. برخلاف تصور عموم، این نوع پوشش مردم لافت هیچ ربطی به حجاب ندارد و به دلیل گرم بودن هوا و جلوگیری از تابش شدید آفتاب برای پلک و صورت استفاده میشود. لباس سنتی مردان لافت نیز غیررسمی و شامل عمامه و دشداشه (نوعی لباس عربی مردانه بلند) سفید است. کودکان ساکن در روستای لافت قشم، لباس خاصی ندارند و پسران و دختران جوان لباس سنتی نمی پوشند. یکی دیگر از حجاب های جالب زنان روستا، نوعی کیسه است که هنگام نماز میپوشند.
شغل مردم لافت
شغل مردم لافت قایقسازی، لنجداری، ماهیگیری، تولید صنایع دستی، باغداری و کشاورزی دامداری است. اما در سالهای اخیر شغل جدید ارائه سرویس به گردشگران و توریستها به مشاغل مردم لافت اضافه شده است. فعالیتهای مردان لافت عمدتاً نگهبانی قایقها، ماهیگیری و مراقبت از نخلستانها است. ماهیگیری در حال حاضر کمتر وجود دارد و فقط میتواند به مصارف خانگی محدود شود. به علاوه امروزه لنجهای موتوری جایگزین تجهیزات قایقرانی شدهاند. جالب است بدانید که اکثر افراد شاغل در آموزش و پرورش در این منطقه غیرشهروند هستند، چراکه پس از مدتی نمیتوانند با شرایط جوی سخت کنار بیایند و درخواست انتقال به سایر مناطق کشور را دارند.
آداب و رسوم مردم لافت
ساکنین روستای لافت قشم نیز مانند بسیاری دیگر از مردم ایران آداب و رسوم خاص منطقه خود را دارند. یکی از آداب و رسوم مردم لافت مولودیخوانی است که چهار بار در سال و در شب میلاد پیامبر(ص)، شب معراج پیامبر اکرم (ص)، عید سعید فطر و عید قربان انجام می شود.
باسنک گویی
باسنک یا واسنک آوای محلی دلنشین زنان در لافت است ، نوعی سنت موسیقی است که در آن شعر محلی خود را میخوانند.در این قسمت یکی از ویدیوهای واسنک خوانی را همراه تصاویر دیدنی ببینید و بشنوید.
رقص عزوا
در جشنهای عروسی و اعیاد، گروهی از ماهیگیران، قایقرانان و مردم با آلات موسیقی، دهل و طبلهای بلند در روستا جمع میشوند و به جشن و پایکوبی میپردازند. این آیین در لافت رقص عزوا یا رزیفخوانی نامیده میشود که هر کدام جایگاه ویژه خود را دارند.
جشن گرفتن عید فطر و قربان مردم روستای لافت، عید فطر و قربان را مانند جشن عید نوروز برگزار میکنند. در این دو عید، اهالی روستا خانههای خود را تمیز و نو میکنند، لباس نو میپوشند، سفره عید می چینند و به دید و بازدید میروند.
چه زمانی به لافت سفر کنیم؟
بهترین زمان برای سفر به روستای لافت قشم، پاییز، زمستان و اوایل بهار است که خبری از تابستان گرم و هوای شرجی نیست. از طرفی به دلیل خنک بودن مطبوع هوا، عبور از داخل رودخانه برای ساکنین روستای لافت قشم خوشایند خواهد بود. روستای لافت قشم منطقهای بسیار زیبای است که از دیدن آن خسته نخواهید شد. بنابراین، اگر میخواهید سفری متفاوت به جنوب کشور داشته باشید و جاذبههای تاریخی و طبیعی را ببینید، این روستا را در صدر لیست خود نگه دارید.