نشانه های عزت نفس پایین در کودکان و راهکارهایی برای بهبود آن

فهرست مطالب

عزت نفس، احساس ارزشمندیی است، که خود فرد نسبت به خود احساس میکند.از آنجایی که عزت نفس پایین در کودکان باعث بروز اختلالات رفتاری بسیاری میشود، اغلب پدر و مادرها دوست دارند فرزندانشان عزت نفس بالاتری داشته باشند، اگر این موضوع دغدغه ذهنی شما هم هست ، با دلفین همراه شوید.

تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

قبل از پرداختن به موضوع، دوست داریم کمی درباره تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس با شما حرف بزنیم. اعتماد به نفس، باور ما به توانایی هایمان است، در حالی که عزت نفس ، احساسی است که ما نسبت به خودمان داریم ، عزت نفس ما تعیین میکند که چطور با اطرافیانمان تعامل داشته باشیم. داشتن عزت نفس یعنی من آدم توانمندی هستم و صلاحیت یک زندگی شاد و موفق را دارم. همچنین علاوه بر من تمام موجودات و انسان ها ارزشمندند و صلاحیت یک زندگی شاد و موفق را دارند.

وقتی یک کودک به قدر کافی عزت نفس دارد، به اندازه کافی از دستاوردهای خود خوشحال می شود و خودش را دوست دارد. به همین دلیل هم احساسات خود را به راحتی بیان می کند، خودش را سرزنش نمی کنید و به خودش اهمیت میدهد.

وقتی یک کودک اعتماد به نفس دارد، تصویر مثبتی از توانایی انجام کار و مهارتها از خود دارد، و نتیجه آن همواره انجام موفقیت آمیز کارهای گوناگون در زندگی روزمره اش است.حتی او میتواند از پس چالشهای زندگی برآید چرا که میداند او میتواند.

نشانه های پایین بودن عزت نفس در کودکان

کودکانی که عزت نفس پایینی دارند، تقریبا نشانه های یکسانی دارند، علائم پایین بودن عزت نفس کودکان عموما در دسته بندی زیر می گنجد:

  • آرزو دارد شخص دیگری باشد.
  • به ندرت در جستجوی جلب توجه دیگران است چون احساس ارزشمندی نمیکند.
  • صبور نیست ، مضطرب است، وقتی نمی داند چه کاری باید انجام بدهد گریه میکند.
  • از خود به طور منفی یاد میکند.از خودش بیزار است و احساس درماندگی میکند.
  • نمیتواند ابهام را تحمل کند. به تشخیص خود اعتماد ندارد و از دیگران میخواهد هر چیزی را برایش توضیح دهند.
  • از خود بیزار است ممکن است به خود اسیب بزند.
  • نمیتواند برای هیچ چیزی حتی انتخاب رنگ ابنبات چوبی اش تصمیم بگیرد
  • نسبت به آینده هیچ دیدی ندارد.اکثرا برایش مهم نیست که در آینده قرار است چه اتفاقی بیافتد.
  • زورگویی دارد، او با کودکان کوچکتر از خودش هیچ تعاملی ندارد.
  • پرخاشگر است ، با هم سن و سالهای خود بازی نمیکند چون می ترسد او را نپذیرند.
  • در برخورد با بزرگسالان کمرو و خجالتی است، و نمیتواند ارتباط برقرار کند.
  • توانایی درک احساسات دیگران را ندارد و هیچ تلاشی برای ان نمیکند.
  • به خود اعتماد ندارد ، پس کسی را اطراف خود انتخاب میکند و دنباله رو او میشود.
  • برای هیچ بازی ، برای پاسخ به هیچ سوالی داوطلب نمیشود.
  • از هر جمعی دوری میکند، وقتی بین همسن و سالانش باشد نمی تواند ارتباط برقرار کند و دوباره منزوی میشود.
  • موفقیتهایش را نتیجه عوامل بیرون از خود میبیند،و شکست را از درون خود می بیند و خود را سرزنش میکند.

آسیب های عزت نفس پایین

عزت نفس پایین در کودکان ، آنها را گوشه گیر میکند، دائما به شکل منفی خود را با دیگران مقایسه میکنند ، بیشتر خود را تخریب میکنند. از قیافه و ظاهر گرفته تا تواناییها ، مهارتها و استعدادها همه را با دیگران مقایسه میکنند. و هیچ وقت نکته مثبتی در خود پیدا نمیکنند.همیشه فکر میکنند دیگران از آنها بهترند ، پس بیشتر احساس ضعف میکنند.و این احساس بی ارزشی تا بزرگسالی آنها دست از سرشان برنمیدارد.آنها معمولا در بزرگسالی در روابط عاطفی تحقیر میشوند.و آنقدر با آن احساس تحقیر کنار آمده اند که حالا دیگر فکر میکنند همه چیز عادی و معمولی است.اگر کودک شما عزت نفس پایینی دارد، بکوشید در همان کودکی این مشکل را حل کنید تا از آسیبهای عزت نفس پایین در بزرگسالی در امان باشد.

راههای افزایش عزت نفس در کودکان

دوران کودکی دوران حساسی است، رفتارهایی که کودک از پدر و مادر دریافت میکند ، همچنین جامعه ایی که در آن رشد میکند.میتواند سلامت روان کودک را به خطر بیاندازد.و زندگی آینده او را تحت تاثیر بگذارد. تقویت احساس ارزشمندی در کودک یا همان تقویت عزت نفس او ، این روزها از مهمترین مسایلی است که شما به عنوان پدر یا مادر می بایست انجام دهید.در این قسمت شما را با چند راه کار ساده آشنا میکنیم:

اجازه بدهید برخی از تصمیمات را بگیرد

سعی کنید یک فضای صمیمی برای کودک خود ایجاد کنید که بتواند به سادگی و بدون استرس برای برخی موارد تصمیم بگیرد.حتی اگر قرار است تصمیم پرخطری بگیرد، اجازه بدهید، فقط مراقبش باشید. کودکانی که هیچ وقت فرصت انتخاب و تصمیم گیری ندارند، عزت نفس یا در آنها شکل نمیگیرد یا بسیار کم است.

توجه کافی به کودک داشته باشید

اجازه بدهید کودک باور کند که شما به او توجه کرده اید.کودکان بسیار باهوشند، آنها رفتارهای وانمود کننده را باور نمیکنند.حتی اگر واکنشی نشان ندهند.توجه به اقدامات مثبت یک کودک او را تشویق میکند.

به یاد داشته باشید ، همواره او را تشویق کنید

تشویق معجزه میکند، اما مراقب باشید ، تشویق را فقط به خاطر نتیجه کار به او ندهید، او باید به خاطر طی کردن مسیر انجام کاری ، تشویق شود، نتیجه نباید مهم باشد.نیاز نیست همیشه برای کودک تشویقهای مادی در نظر بگیرید، گاهی یک تشکر با یک جمله که از اعماق وجود شما برمیآید ، در کودک شما معجزه می آفریند.

کودکتان را دوست داشته باشید

کودکان نیاز دارند بشنوند ، که چقدر آنها را دوست دارید.او را در آغوش بگیرید و به او بگویید چقدر دوستش دارید، مراقب باشید به خاطر تشویق او از این روش استفاده نکنید.کودک شما باید باور کند که بی قید و شرط دوستش دارید.

کودک باید منعطف بودن را بیاموزد

اگر چه موفقیت بسیار خوشحال کننده است ، اما کودک شما باید بیاموزد که گاهی ممکن است شکست بخورد، قرار نیست همیشه اول باشد، به او بیاموزید که فقط تلاش کند.

کودکتان باید مستقل بودن را زندگی کند

انجام کارهای ساده و کوچکی را به او بسپارید و فقط او را نظاره کنیدو حین انجام کار از دور مراقبش باشید، ولی فضایی را به او بدهید که خودش آن کار را تمام کند.وظایف روزانه ایی مثل غذا دادن به حیوان خانگی، تا کردن لباسها بعد از شستشو، دستمال کشیدن روی میز شام ،به همین سادگی

فرصت جداگانه ایی به او تخصیص دهید

یک روز در هفته چند ساعت به کودکان اختصاص بدهید، بدون انکه به هیچ کار دیگری بپردازید،از کاردستی درست کردن گرفته تا دوچرخه سواری در پارک ، بازی در استخر یا حتی نقاشی کشیدن، یادتان باشد کودک از اینکه شما با او خوش میگذرانید ، غرق در لذت می شود و احساس ارزشمندی میکند.

به چیزهایی که دوست دارد اهمیت بدهید

اگر مشتاق رفتن به کلاس موسیقی است ، این شرایط را برایش فراهم کنید و کمکش کنید تا روز به روز موفقتر شود.

در پایان اگر با هیچ از این راه حلها به نتیجه برسید از متخصصین این کار کمک بگیرید.

هشدار! این مطلب صرفا جنبه آموزشی دارد و برای استفاده از آن لازم است با پزشک یا متخصص مربوطه مشورت کنید.اطلاعات بیشتر

#