تاریخچه روستای لافت قشم

فهرست مطالب

رشد و تکامل روستاها در طول زمان نقش بسیار مهمی در شکل‌گیری فرهنگ و تمدن هر جامعه ایفا کرده است. روستای لافت قشم نیز جواهری فرهنگی و تاریخی در جنوب ایران است که تا به امروز هویت و شخصیت خاص خود را حفظ کرده و مورد توجه گردشگران و پژوهشگران قرار گرفته است.تاریخچه روستای لافت قشم داستانی از رنگ و بوی تاریخ و فرهنگ است. لافت قشم به عنوان یک نقطه جذاب در نقشه تاریخی جزیره قشم ظاهر شده و روایتگر تحولاتی از گذشته های دور تا اوایل قرن بیستم است. این روستا در تاریخ به عنوان یک مرکز معاملاتی، فرهنگی و اجتماعی بوده و تاثیرات زیادی بر روی شکل‌گیری فرهنگ محلی و ارتباطات با نواحی اطراف داشته است. از تحولات کشاورزی و دامداری گرفته تا آثار معماری و هنری، لافت قشم نمایانگر تلاقی تجربیات متنوع و فراوانی است که در سیر تاریخی خود به ثمر رسیده است. با مطالعه ادامه‌ی این مقاله، شما با تاریخچه‌ی جذاب و شیرین روستای لافت قشم آشنا خواهید شد. از داستان‌های قدیم تا معاصر، این سفر به گذشته و حال این روستا به شما فرصت می‌دهد تا با غنی‌ترین جوانب فرهنگی و تاریخی آن آشنا شوید. با دلفین همراه شوید تا با  کاوش در اعماق زمان زیبایی‌های لافت قشم را در این سفر هیجان‌انگیز بررسی کنیم.

تاریخچه روستای لافت قشم

amlak-qeshm.ir

تاریخچه روستای لافت به هزاره اول پیش از میلاد بازمی‌گردد، این روستا در قلب جزیره قشم واقع شده است. وجود راه دریایی و دسترسی به آب شیرین، عواملی بودند که به شکل‌گیری این سکونت­گاه­های زیبا کمک کردند و بنا به همین دلایل گفته می شود این روستا اولین سکونتگاه انسان ها در جزیره قشم بوده است و تا مدت ها این روستا به عنوان مرکز جزیره قشم که در قدیم به جزیره لافت شهرت داشته,شناخته می شده است. با پا گذاشتن در روستای لافت قشم، گردشگران با دنیایی جدید و منحصر به فرد روبه‌رو می‌شوند. بافت این روستا در طول زمان به سه بخش مختلف تقسیم می‌شود؛ بافت اصلی که به عنوان بافت قدیمی شهر شناخته می‌شود و دو بخش دیگر که شامل بافت جدید روستا است. در بافت اصلی ساختمان‌های فشرده، کوچه‌های کم عرض و بادگیرها به عنوان ویژگی‌های بارز این بخش محسوب می‌شوند. مناظر ساحلی و راه های آسفالت­ شده به زیبایی روستا افزده است. همچنین دسترسی آسان به وسایل حمل و نقل نیز از مزایای سفر به این روستا است. ساخت­  و سازهای پراکنده با جمعیت کم در بقیه بخش‌ها نیز زیبایی خاص خود را دارند. ورودی اصلی روستا که بخش شمالی است با ساخت­ وسازهای محدود شده و بناهای تاریخی جذابی همراه است. راه‌های باریک، بادگیرهای کوتاه و بلند، بوی خاک و آسمان آبی دریا در این روستا حسی با آرامش مطلق را به ارمغان می‌آورند.لافت تنها بندر بادگیر ایران است.

 بندر لافت در گذشته نقش بسیار مهمی در تجارت بین ایران و دول مختلف داشته است و مردمان این روستا از گذشته تا روزگاران نه چندان دور جهت تجارت با کشورهای آفریقایی و شبه قاره هند با لنج‌های بادبانی اقیانوس ها و دریا ها را طی می کردند ؛ همین امر موجب گردیده امروزه نیز برخی ساکنان سالمند روستای لافت مسلط بر زبان‌های هندی، سواحلی، عربی، انگلیسی و غیره هستند؛ این سفرهای تجاری و ازدواج مردان قشم با زنانی از هند و کشورهای آفریقایی را می توان از جمله دلایل اصلی ترویج اسلام در این مناطق دانست. جالب است بدانید که در حال حاضرنیز افراد زیادی در بندرلافت هستند که به خاطر این ازدواج ها خویشاوندانی در این کشورها دارند.

جذابیت تاریخی لافت

این روستا از جذابیت‌های تاریخی نیز برخوردار است؛ از مسجد لافت قشم که در مرکز روستا قرار دارد و با تک‌مناره‌ی سفید خود به چشم می‌خورد تا قلعه‌ها  که توسط مردم بومی لافت ساخته شده است و محل حکمرانی شیوخ منطقه از جمله عبدالشیخ انصاری و شیخ درویش المعینی و برخی از شیوخ قواسم بوده است، آب انبارها که نقش مهمی در تامین آب شیرین مورد نیاز مردم منطقه داشته اند، گورستان‌های تاریخی لافت کهنه که به باور مردم بومی منطقه این گورستان ها یادگار حمله  عثمان ثقفی و علاء خضرمی به این جزیره است و بر اساس بررسی تکه های شکسته سنگ قبرها این قبرها قدمتی بیش از ئو هزار سال دارند و چاه‌های تلا که با توجه به عدم امکان حفر قنات در بندر لافت ابتکاری مهندسی جهت نگهداری اب های شیرین سطحی در روستای لافت محسوب می گردد . روستای لافت قشم همواره میزبان هزاران گردشگر بوده است. اینجا محلی است که گردشگران را به دور از هیاهو و شلوغی شهرها می‌برد و آرامشی خاص و ماندگار را به آن­ها هدیه می‌دهد.به طور کلی بازدید از این روستا، تجربه‌ای فراموش ­نشدنی و مملو از زیبایی هاست.

اصالت مردم بندر لافت

مردم بندر لافت با حفظ تاریخ و فرهنگ خود  لافت را به عنوان یک جاذبه گردشگری حفظ کرده اند. این روستا با جمعیتی حدود 8 هزار نفر و با زبانی مشابه به فارسی بندری و گویشی نزدیک به بومیان قشم مقصدی جذاب برای گردشگران است. یک نکته جذاب در مورد زبان این مردم، وجود کلمات انگلیسی در مکالمه روزمره‌شان است که اثری از دوران استعمار 112 ساله در این منطقه می­باشد.

پوشش مردم لافت

پوشش مردم نیز نمایانگر اصالت و تنوع فرهنگی این منطقه است. بسیاری از زنان لافت لباس‌های سنتی خود را با افتخار حفظ کرده‌اند. روسری‌های لیو (عری) و برقع (روبند) که جزء لباس‌های روزمره‌شان محسوب می‌شوند از نمونه این پوشش­ها است. برقع پوششی است که اغلب زنان لافت پس از ازدواج از آن استفاده می کنند و هدف آن جلوگیری از تابش خورشید است جالب است بدانید استفاده از برقع ارتباطب به حجاب و دین اسلام ندارد و ابتدا درمیان زنان لافت و جزایر جنوبی ایران روایج داشته است و سپس بین کشورهای عربی منطقه نیز استفاده از این پوشش رواج یافته است؛ زنان لافت از کیسه‌های خاصی نیز موقع نماز استفاده می­کنند. مردان نیز با پوشش معمولی یا لباس سنتی خود؛ که دشداشه و عمامه سفید نامیده می­شود اصالت خود را به نمایش می‌گذارند.

شغل مردم لافت

شغل‌های اصلی مردم بندر لافت از ماهی­گیری و لنج‌سازی گرفته تا دامداری، تولید صنایع‌دستی، باغداری و کشاورزی (با تولید محصولاتی از قبیل خرما، رطب، سیب‌زمینی، مرکبات و کدو) است. این شغل‌ها به وضوح نشان‌دهنده تعهد مردم به اقتصاد محلی است. در سال های اخیر نیز گردشگری جز شغل های پررونق در منطقه لافت قشم محسوب می شود.

سنت مردم لافت

باسک‌گویی یا باسنک خوانی یا باسونک گویی که آوازی دسته جمعی است که توسط زنان به هنگام مراسم شادی همچون عروسی خوانده می شودبه عنوان یک نوع مراسم آوازخوانی، رقص ازوا یا عزوا در مواقع خاص  و مولودی‌خوانی در مراسم‌های مذهبی از جمله فرهنگ‌های غنی و متنوع این جامعه هستند. مراسم عید فطر و قربان نیز همچون عید نوروز، آداب و رسوم خاص خود را دارند. همچنین باسک‌گویی، رقص ازوا، و مولودی‌خوانی نیز در این رویدادها جریان دارد. به طور کلی اصالت مردم بندر لافت در زندگی روزمره، پوشش، شغل‌ها، و آداب و رسومشان بیانگر ثبات و غنای فرهنگی این جامعه است و مهم­ترین نماینده گردشگری این منطقه است.

لافت در گذر زمان

kojaro.com

روستای لافت، این جواهر تاریخی در شمال غربی جزیره قشم، با گذشت زمان نه تنها جلوه و ارزش خود را حفظ کرده، بلکه به عنوان یک ارزش در تاریخ و فرهنگ این منطقه برجسته‌تر شده است. لافت، واقع در حاشیه کویر جزیره قشم است. این روستا از نظر تقسیمات کشوری به عنوان یکی از مراکز جمعیتی دهستان سلخ شناخته می‌شود. از هزاره اول پیش از میلاد، لافت شاهد وقوع رخدادها و تحولات زیادی بوده است. اعتقاد بر این است که این روستا به عنوان اولین سکونت انسانی در جزیره قشم شکل گرفته و در گذر زمان، تبدیل به قطب مرکزی جزیره و مهم‌ترین نقطه جذب سکونت مردم شده است. هر زمانی که به لافت نگاه می‌کنیم، گذشته باستانی آن را می‌بینیم که چشمان­مان را به دوران‌های دورافتاده تاریخ کشانده و آثار تمدن انسان در این سرزمین را به ما نشان می‌دهد. شغل‌ها و سبک زندگی مردم لافت نیز با گذر زمان تغییر اندکی کرده اما اصالت و هویت آنان همواره حفظ شده است. از قایق‌سازی گرفته تا صید ماهی و میگو، از تولید صنایع دستی تا کشاورزی و دامداری، هر یک از این شغل‌ها بخشی از زندگی پویای مردم لافت بوده و ارتباط نزدیکی با طبیعت و البته قدمت روستای لافت دارد. لافت در گذر زمان، یک شاهکار تاریخی است که نه تنها گذشته‌ی ارزشمندی دارد بلکه به عنوان یک مقصد توریستی ایفای نقش کرده است. امروزه لافت با فراگیرشدن گردشگری و حفاظت از میراث‌های فرهنگی، همچنان به عنوان یک مقصد بی‌نظیر و دلنشین شناخته می‌شود.  

شاید برای شما هم این سوالات پیش بیاید:

موقعیت مکانی لافت کجاست؟

این شهر در طول ۵۵ درجه و ۵ دقیقه شرقی و عرض ۲۶ درجه و ۵۴ دقیقه شمالی واقع شده است.

راحت ترین راه سفر به لافت چیست؟

برای رسیدن به روستای لافت، دو مسیر وجود دارد. در روش اول، می‌توانید به قشم سفر کرده و از آنجا با تاکسی یا خودروی شخصی از جاده شمالی جزیره به لافت برسید؛ سفری که تقریباً یک ساعت به طول می‌انجامد. در روش دوم، مسیر بندرعباس را انتخاب کنید و از طریق بندر پل با کشتی سفر کرده، به لافت برسید. با این دو گزینه، لحظاتی آسان و دلنشین را در مسیر به لافت تجربه کنید.

بهترین اقامتگاه های لافت کجاست؟

پس از رسیدن به روستای لافت شما می­توانید از اقامتگاه­های صفاری، سفار و … استفاده کنید.

 

#